Monica Sparby, chef för länsteatern på Gotland

Pensionssmäll för teater och musik

Länsteatern på Gotland och Gotlandsmusiken drabbas av en ekonomisk smäll på sammanlagt uppemot en halv miljon kronor. Det beror på att Statens Pensionverk beslutat kräva in åtskilliga miljoner kronor i retroaktiva pensioner från teater- dans och musikinstitutioner i landet.

Enligt Monica Sparby som är chef för länsteatern på Gotland innebär det drygt 200 000 kronor för teatern, vilket motsvarar en påkostad barnteaterföreställning.

Utgiften kommer helt oväntat för alla svenska scenkonstinstitutioner som inte har kunnat budgetera för utgiften. Pengarna måste därför tas från själva verksamheten och därför kommer alla teatrar och andra som ska betala kräva att få flera år på sig att betala pensionspengarna.

Även Gotlandsmusiken drabbas av pensionssmällen och måste betala ungefär lika mycket pengar i retroaktiva pensionspengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".