Snöröjning på helgen kan dröja

För att spara pengar har Gotlands kommun dragit in på en del jour- och beredskapsavtal med lokala snöröjare. Det kommer framför allt att kunna påverka snöröjningen på helgerna, som kan ta längre tid än tidigare.

Tidigare hade varje enskild snöröjare jourberedskap, till exempel på helger och nätter. De skulle själva avgöra om och när det var läge och börja snöröja.

Men nu har kommunen istället bara gett uppdraget åt nio distriktssamordnare att ha jourberedskap. De enskilda snöröjarna har alltså inte längre någon jour, och får inte heller någon jourersättning. Istället får de betalt per faktisk timme de är ute och plogar.

Gotlands Åkericentral, som har avtal med kommunen om snöröjningen, befarar sämre service åt gotlänningarna. Nästa år ska kommunen utvärdera den minskade jourberedskapen för snöröjning säger Sivert persson på kommunens tekniska service.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".