S söker kandidater till valet

I dag börjar socialdemokraternas arbete med att hitta kandidater till nästa års val. Nytt för 2010-års val är att partiet går till val med bara EN lista till fullmäktigevalet på Gotland. Det betyder totalt färre kandidater.

Tisdag den 17 november är första dag att föreslå vilka som skall stå på partiets valsedlar till kommunfullmäktige och riksdagen.

Partiets medlemmar har tid på sig till mitten av januari att lämna namn på kandidater. Därefter tar valberedningen vid och komponerar förslag till valsedlar som skall fastställas i slutet av mars på partiets årsmöte.

Nytt för 2010 års val, för Socialdemokraterna på Gotland, är att partiet går till val med bara EN lista till fullmäktigevalet. Det betyder totalt färre kandidater.

Nomineringarna pågår mellan den 17 november och 15 januari. Därefter sammanställer valberedningen förslag som årsmötet får ta ställning till. Socialdemokraterna håller årsmöte den 27 mars i Stenkyrka Folkets hus. Där fastställs valsedel till kommunfullmäktige och riksdagen. Årsmötet utser också partiets gruppledare i vissa kommunala nämnder.

Partiet har beslutat att bara ha EN lista till kommunfullmäktige - tidigare har socialdemokraterna haft tre olika, en i varje valkrets; norra, Visby och södra.

Med EN lista krymper det totala antalet kandidater. Partiet har tänkt ha max 67 namn på sin valsedel till fullmäktige och minst 10 namn på riksdagslistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".