Brandflyget över Gotland hotat

En dom förra veckan i kammarrätten i Stockholm kan hota fortsatt brandflyg över Gotland.
- Man kan befara att den centrala myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan börja tycka att det blir för dyrt, för det är alltid en avvägning mellan kostnad och nytta, säger Eja Suhonen på länsstyrelsen, som ansvarar för upphandlingen av brandflyget på Gotland.

Frivilliga flygklubbar har i femtio års tid skött flygspaning efter skogsbränder, på uppdrag av länsstyrelselserna, men nu kan juridiska spetsfundigheter kring upphandlingsförfarandet leda till att brandflyget enbart kommer att skötas av privata företag- eller upphöra helt.

Kammarrätten fann oegentligeheter i den offentliga upphandlingen och satte stopp för Frivilliga flygkårens möjligheter att sköta skogsbrandsbevakningen i Sörmland. Istället gick uppdraget till ett privat företag vilket medför fördubblade kostnader för länsstyrelsen.

- Det bråk som nu uppstått när privata aktörer kommer in för att tjäna pengar på en frivillig verksamhet kan leda till att staten än en gång stänger av brandflyget i Sverige , som de gjorde år 2003. Det säger Frivilliga flygkåren chef Sven-Inge Ander till Radio Gotland.

Han får visst medhåll av Eja Suhonen på länsstyrelsen, som ansvarar för upphandlingen av brandflyget på Gotland:

- Man kan befara att den centrala myndigheten MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan börja tycka att det blir för dyrt, för det är alltid en avvägning mellan kostnad och nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".