Sillgrisslor på Stora Karlsö. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Havsfåglar gynnas av skarpsill

Den ökade mängden skarpsill i Östersjön är inte enbart av ondo utan har visat sig bidra till ett ökat antal häckande havsfåglar, enligt en långtidsstudie vid Uppsala universitet, som är en del av Naturskyddsföreningens miljöövervakningsprogram på Lilla Karlsö.

De ökande bestånden av skarpsill är tecken på att torsken minskar i Östersjön och att kvaliteten på havsfåglarnas föda försämras. Men nu konstaterar forskarna att mer skarpsill i Östersjön betyder mer föda och arter som sillgrissla, tordmule och silltrut ökar.

Att kvaliteten på födan försämras har ingen betydelse, det är mängden fisk som enligt studien är den viktigaste faktorn för Östersjöns havsfåglar. Omvänt gäller att om bestånden av skarpsill minskar, då minskar också havsfågelpopulationerna. Det bör man ta hänsyn till i fiskeförvaltningen, anser Mårten Hjernquist, som lett studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".