Grisbönder vaccineras mot influensa

För att förhindra spridning av svininfluensa till grisar erbjuds ett åttiotal grisbönder på Gotland vaccinering mot influensan.

I Norge har flera fall av influensan hos grisar som smittats av människor upptäckts och därför vill myndigheterna så snabbt som möjligt börja vaccinera grisbönder.

Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist säger att om grisar smittas kan viruset mutera, bli elakare och smitta tillbaka till människor.

Vaccineringen av grisbönderna ska enligt kommunens beredskapschef Christer Stoltz inte påverka den pågående vaccinationskampanjen för riskgrupper eller den allmänna vaccinationskampanjen som startar nästa vecka. Vaccineringarna av grisbönder sker i samband med att personal inom öns vård och omsorg vaccineras runt om på olika platser den här veckan. Men vaccinationserbjudandet gäller endast de som arbetar i svinstallarna och inte familjemedlemmar eller andra boende på gården.

Socialstyrelsen och Jordbruksverket rekommenderar att influensasjuka personer undviker kontakt med grisar och att personer som sköter svinbesättningar vaccineras så fort vaccin blir tillgängligt för allmänheten.

Hittills har cirka 15 000 personer på Gotland vaccinerats mot svininfluensan. Det är ungefär 80 procent av alla som erbjudits vaccination, säger Christer Stoltz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".