Explosiva flaskor på lasarettet

I förmiddags hittades en gammal flaska med eter på Visby lasaretts barnmottagning. Därefter hittades ytterligare en flaska på ögonmottagningen. Socialstyrelsen har varnat för att eterflaskor som är äldre än ett år kan explodera med kraften av en halv stridsvagnsmina.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen sa Bo Magnusson, som ansvarar för säkerhetsfrågor på Visby lasarett, att flaskan vid barnavdelningen funnits i ett skåp där sedan 1990-talet.

- I nuläget är situationen helt under kontroll och det är ingen risk att vistas i lokalerna, säger Joacim Nyman, brandmästare vid räddningstjänsten. Nyman anser att det är lasarettets sak att ta hand om flaskorna med hjälp av något företag som har hand om avfallshantering. Först i tredje hand ska man kontakta räddningstjänsten eller polisen.

Eterflaskorna hittades efter att Socialstyrelsen uppmanat samtliga landsting i Sverige att leta efter gamla flaskor med eter eftersom dessa kan utgöra en säkerhetsrisk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".