Sänkta straff för internetbluff

Privatpersoner över hela landet, bland annat på Gotland, svindlades av internetföretaget Kameraexperten. Efter dom i hovrätten frias en av de två männen bakom företaget. Den andra mannen får sitt straff sänkt.

Männen stod åtalade för bland annat grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri.

Listan över målsägande som drabbats är lång. I domen finns 291 personer som blivit lurade, varav en på Gotland.

Konsumentverket bedömer trots den explosionsartade utvecklingen av handeln på internet ändå att bedrägerierna blir färre. Framför allt minskar antalet brott där bedragaren använder sig av någons kortuppgifter för att genomföra köp på nätet, utan att ha tillgång till själva kortet.

-Det beror på kortutgivarnas och bankernas förbättrade säkerhetsrutiner. Svenska sajter är relativt riskfria, men på utländska sajter är säkerheten oftast sämre eftersom de inte kommit lika långt i sitt säkerhetstänkande, säger inspektör Stig Sandgren på Citypolisens bedrägerienhet i Stockholm till TT

Totalt bedöms svenskarna köpa varor på internet för 21,5 miljarder kronor i år. Det innebär att fyra procent av alla inköp i detaljhandeln görs elektroniskt, enligt Handelns utredningsinstitut. Inför julen räknar handlarna med nytt rekord för e-handel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".