Kulturpriset 2009

Sofia Ahlin Schwanbom tog priset

Sofia Ahlin Schwanbom har tilldelats Gotlands kommuns kulturpris 2009. Hon får priset för sitt brinnande engagemang för barn och ungdomar och för att ha initierat Gotlands Musikalkompani.

Så här lyder kultur- och fritidsnämndens motivering till att Sofia Ahlin Schwanbom får kommunens kulturpris för 2009:

"Hon får priset för sitt brinnande engagemang i arbetet med kultur för barn och ungdomar. Främst vill vi lyfta fram grundandet av Musikalkompaniet och dess verksamhet. Med uppsättningar av musikalerna gläder hon inte bara sin publik. Hon ger gotländska ungdomar möjlighet att pröva och upptäcka sin egen kreativitet, att samarbeta med professionella vuxna aktörer inom olika konstområden, något som är av stort värde för deras personliga utveckling. Flera av dem har gått vidare inom musikalteater.

Med sina mångsidiga kunskaper, sitt engagemang och sin energi inspirerar Sofia alla i sin omgivning: de medverkande och dem hon samarbetar med. Mycket arbete ligger bakom föreställningarna: administration, val av musikaler, uttagning, kostym, repetetioner och koregafri.

Sofia har utvecklat samarbetet med bland annat Gotlandsmusiken, Länsteatern och ABF och hon utför merparten av allt detta själv.

Kultur - och fritidsförvaltningen vill med årets kulturpris hedra Sofia Ahlin Schwambom för hennes initiativ, gedigna arbete och hennes entreprenörskap, samt stödja hennes fortsatta stora insats i gotländskt kulturliv och i arbetet med de gotlandska ungdomarna. Kulturpriset tillkännagavs alltså i dag - men delas ut i samband med kommunfullmäktiges decembersammanträde.

Sofia Ahlin Schwanbom har nu senast bland annat satt upp Ronja Rövardotter och The Curtains.

Kulturpriset består av 25 000 kronor och delas ut i samband med Gotlands kommunfullmäktiges decembersammanträde.