Allt fler opereras för övervikt

Allt fler gotlänningar med övervikt opereras. För tre år sedan var det några få per år, men i år kan det bli över femtio personer som får göra en magsäcksoperation.

Kostnaden ligger på 70 000 kronor per operation. Men det sparar både lidande och pengar.

På Gotland finns det idag två alternativ för de som är överviktiga och vill operera sig. Det ena sättet är att minska magsäcken genom att operera in ett band som kan fyllas med saltlösning. Och det andra sättet är att koppla bort större delen av magsäcken så att det bara blir en liten ficka kvar.

Band-operationerna görs på Karolinska sjukhuset och de andra på Danderyds sjukhus. Och efterfrågan på operationer har alltså ökat, dels eftersom övervikt blivit ett allt vanligare problem, men också för att kunskapen bland distriktsläkarna ökat.

Har en person ett BMI över 40 och varit överviktig i mer än fem år och gjort allvarliga försökt att gå ned så erbjuds operation som ett alternativ. Personer som lider av diabetes eller högt blodtryck har lägre krav eftersom en magsäcksoperation ger omedelbar förbättring, speciellt för diabetiker.