Schelin Seidegård ny landshövding

Regeringen har utsett 55-åriga Cecilia Schelin Seidegård till ny landshövding på Gotland från och med 1 januari 2010 till och med 31 december 2015.

Schelin Seidegård bodde i Visby under 1960- och 70-talen. I dag är hon bland annat ordförande för Systembolaget.

POLITISKA KOMMENTARER:

HÖR OCKSÅ:

Cecilia Schelin Seidegård är född 1954 och bodde på Gotland 1965-1973. Hon är fil dr i biokemi och är för närvarande bland annat ordförande i Systembolaget AB och Kungliga Tekniska Högskolan.

Cecilia Schelin Seidegård var 2004-2007 sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset och dessförinnan vd på Huddinge Universitetssjukhus. Som sjukhusdirektör var hon ansvarig för sammanslagningen av sjukhusen 2004. Dessförinnan arbetade hon i 14 år inom FOU i Astra Zeneca.

- Det är roligt att få ta sig an en så spännande utmaning som att vara landshövding på Gotland. Jag tror att jag med min bakgrund som chef i både privat och offentlig verksamhet har något att bidra med i länsstyrelsens viktiga arbete för Gotlands utveckling, säger Cecilia Schelin Seidegård i regeringens pressmeddelande.

I regeringens pressmeddelande säger kommun- och finansministern Mats Odell att "det är glädjande att ha utsett en så kvalificerad person som Cecilia Schelin Seidegård till landshövding. Cecilia Schelin Seidegård har chefsmeriter både från den privata sektorn i läkemedelsindustrin och i offentligt styrda organisationer som sjukhusdirektör och har dessutom koppling till Gotland. Det talar för att hon kommer att kunna leda länsstyrelsen på Gotland på ett bra sätt."

Fråga