Björn Hjernqvist, biolog och förvaltare på lilla Karlsö. Foto: Helen Birch/SR Gotland

Vill ha mycket mer skarpsill i havet

Forskare och myndigheter har gjort en blunder när de går ut och säger att det finns för mycket skarpsill i Östersjön. Det anser Björn Hjernquist som är biolog och jobbar för Naturskyddsföreningen.

Under en period på 80-talet var skarpsillen nästan utrotad och Björn Hjernquist anser att det är de siffrorna som forskare och myndigheter har jämfört med när de säger att det är mycket skarpsill i Östersjön idag, alltså en ren forskarmiss och okunskap tycker han.

Enligt Fiskeriverkets mätningar fanns det 25 miljarder fler skarpsillar 1974 än idag, men Anna Gårdmark, som är forskare på Fiskeriverket, pekar på att det idag finns ungefär 20 procent mer skarpsill än genomsnittet under de här 35 åren.

Björn Hjernquist tycker dock att det borde finnas fem gånger mer skarpsill i Östersjön än vad det finns idag för att det ska finnas tillräckligt med mat för sillgrisslor, säl och torsk. Det skulle också binda omkring 90 000 ton fosfor och 300 000 ton kväve i Östersjön, säger han.

Det här är en spännande tankelek, säger Anna Gårdmark på Fiskeriverket. Och vad som är för mycket skarpsill beror ju på ur vilket perspektiv man ser det, säger hon, men tillägger att man måste vara försiktig att tänka på en art i taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista