Myndigheter på ön vill inte ge funktionshindrade jobb eller praktik

Öns myndigheter vill inte anställa personer med funktionsnedsättning eller ge dem praktik. Det visar en undersökning som arbetsförmedlingen har gjort i hela landet kring attityder till funktionshindrade på arbetsmarknaden.

Gotland är det enda länet i landet där det är fler arbetsplatser inom offentlig sektor som inte vill erbjuda arbete, praktik eller arbetsträning för personer med funktionsnedsättning, jämfört med de som vill erbjuda jobb eller praktik

Av 8 arbetsplatser som tillfrågats på ön svarade 5 nej till att erbjuda praktik eller arbetsträning till en person med funktionsnedsättning, 2 svarar ja och 1 vet ej. När det gäller att erbjuda vanliga jobb säger ännu fler nej, och färre säger ja.

Inom näringslivet på Gotland är förhållandet omvänt. Där är det fler som vill ge funktionshindrade jobb, praktik eller arbetsträning. Så ser det också ut i de flesta län och i landet i genomsnitt både när det gäller näringsliv och offentlig sektor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista