1 av 2
2 av 2
Hans Svensson i högskolans utbildningschef. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

Professor kritiserar högskolan

Högskolan på Gotland kritiseras av en professor vid Stockholms universitet för att de kallar sig universitet utomlands. Han tror att de gör det för kunna locka till sig fler studenter.

Torstein Sjövold som är professor i historisk osteologi vid Stockholms universitet är kritisk och anser att benämningen university bör tas bort i internationella sammanhang. Han anser att högskolorna lockar till sig utländska studenter på felaktiga grunder, och att de gör det för att få större anslag.

Titeln universitet är inte skyddad i Sverige. Men för att vara ett godkänt universitet här krävs ändå ett tillstånd från regeringen. Det ger skolan möjlighet att utföra forskarutbildning i samtliga sina ämnen.

Högskolorna kan istället ansöka om att få zexamensrätt i olika ämnen. Och Högskoleexamen ger lika många poäng som en examen på universiteten.

Hans Svensson som är utbildningschef vid högskolan på Gotland ser inga problem med att använda benämningen university utomlands. I sverige kallar de sig aldrig universitet.

– Jag tycker inte att det är falsk marknadsföring, säger Hans Svensson.

Han säger också att utländska studenter inte riskerar att komma hem med en examen som inte gäller i hemlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista