Arenahallen ska byggas söder om Visbyleden, på området där parkeringen syns på bilden. Foto: Gunnar Britse

Ja till bebyggelse på Hällarna

Vid 16.30 på måndagseftermiddagen avslutades omröstningen i Gotlands kommunfullmäktige om bebyggelse på södra Hällarna. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet röstade emot och ansåg att området södra Hällarna skulle avsättas som friluftsområde i detaljplanen.

Förslaget till fördjupad översiktsplan för Visby-området antogs i oenighet av Gotlands kommunfullmäktige för en liten stund sedan. Beslutsfattarna var överens om det allra mesta, men skiljaktigheten gällde området södra Hällarna.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet röstade emot och ansåg att området södra Hällarna skulle avsättas som friluftsområde i detaljplanen. Omröstningen slutade 36 -35

Centerpartiets Lars Thomsson ansåg i debatten att det skulle vara orimligt att inte exploatera någonting av ett så gigantiskt område. Han tyckte att det var en "modest" utbyggnadsplan.

Miljöpartiets Daniel Bergvall tyckte att kommunen har ett ansvar att vårda de arter och den natur södra Hällarna rymmer och han efterlyste en undersökning av hur grönytorna i området används.

Socialdemokraternas Björn Jansson sade retoriskt att "vi kan ju förstöra lite grann, det har vi gjort förr".

Jennie Jarve, Vänsterpartiet ville ge området ett långsiktigt skydd i form av naturreservat. Hon ville varken se bostäder eller en arenahall på Hällarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista