Dramatisk omröstning om bidrag

Folkpartisten Bror Lindahl avstod från att rösta igår när frågan om vårdnadsbidrag till gotländska föräldrar skulle avgöras. Frågan var aktuell IGEN efter ett lagt medborgarförslag, om att bidraget skulle slopas.

Medborgarförslaget fick medhåll i debatten från både socialdemokrater och vänsterpartister OCH från folkpartiets Bror Lindahl, som tidigare utmärkt sig genom att rösta ned alliansen, när frågan var i kommunstyrelsen.

Omröstningen i kommunfullmäktige igår slutade 35-35 och ordföranden Hans Klintbom (c) fick fälla avgörandet. Det betydde att vårdnadsbidraget är fortsatt KVAR på Gotland.

Bror Lindahl är ingen vän av vårdnadsbidrag och sade i debatten att han hört att det använts av föräldrar som fortsatt att jobba, tar ut de 3 000 kronorna och låter mormor eller farmor vara barnvakt.

Moderaten Lena Celion sade att kommunen satsat en miljon kronor på att införa vårdnadsbidraget, och hon invände mot att det skulle ses som en ren utgift. Hon angav siffran 48 barn som varit eller är hemma hos föräldrar med vårdnadsbidrag och hon resonerade att om hälften av föräldrarna hade begärt förskoleplats i stället för att stanna hemma lite längre - så hade det behövts ordnas fler förskoleplatser - och DET hade kostat mer än att ge föräldrarna vårdnadsbidrag.

Efter Bror Lindahls inlägg och ord om att han "haft rätt från början" - hängde det förstås en spännande votering i luften. Hur skulle han rösta? När frågan var i kommunstyrelsen första gången röstade han ju oväntat med oppositionen och stjälpte införandet av vårdsnadsbidraget, för att sedan svänga och hålla i hop alliansen när frågan kom till fullmäktige - förra gången.

När han stjälpte vårdnadsbidraget förra gången sade han efteråt i en kommentar att han som ledamot i ett LITET parti i alliansen, inte har lust att vara "röstboskap" åt de stora - centern & moderaterna.

Bror Lindahl avstod från att rösta.

Med siffrorna 35 - 35 vägde vårdnadsbidraget jämnt och ordföranden Hans Klintbom (c) fick fälla utslagsrösten.

Vårdnadsbidraget kvar alltså, efter tät omröstning kring ett medborgarförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista