Tommy Wissing, verksamhetschef Birkagården. Foto: Helen Birch/SR Gotland

Härbärge tar ut avgift för boende

Personer som bor på natthärbärget Birkagården i Visby får betala för 20 kronor per natt för att bo där - eller 600 kronor för en månad. Pengarna går direkt tillbaka in i verksamheten.

Biljetterna får personen hämta på missbrukarvårdsenheten, vilket tvingar fram en kontakt med de sociala myndigheterna som många annars inte vill ha, säger Tommy Wissing som är verksamhetsledare på Birkagården. Men det finns fler syften med det här fortsätter han:

- Man vill känna sig stolt för att betala något för sitt boende, man blir större som person.

"Mita" är den enda kvinna just nu som bor på Birkagården. Hon har bott här sen juli i år och hon säger att Birkagården betyder jättemycket för henne - och att betala 600 kronor i månaden för att bo där är absolut värt det, säger hon:

- Du får duscha när du vill och tvätta dina egna kläder. Du får inte det vi får här för 20 kronor idag.

Om en person inte har pengar så går socialen in och betalar, men det är inget som Tommy Wissing tror att folk utnyttjar. För "Mita" är det självklart att betala ur egen ficka:

- Det är klart jag ska betala det själv så länge jag har pengar.

Birkagården har haft omkring 2300 gästövernattningar i år, vilket är ungefär samma som förra året. Däremot har det under sommaren varit många fler fastlänningar som bott på gården. Man har också haft någon person där utan missbrukarproblem, som exempelvis folk som blivit utförsäkrade från a-kassa och då blivit av med sin lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista