Besvärligt väder på norra Gotland

Uppdaterad torsdag 09.30
Det snöar och blåser just nu över hela Gotland. Riktigt besvärligt är det på norra ön, där flera skolskjutsar är inställda, medan det inte varit lika mycket snö på övriga håll. SMHI:s vädervarning för Gotland står fast, med risk för stora snömängder och drivbildning. Trots väglaget har det varit få avåkningar.Det närmaste dygnet kan det komma runt 1 decimeter nysnö eller kanske upp mot 2 decimeter. 

I samband med snöfallet är det också risk för mycket hårda vindbyar på 21-23 m/s, med början på norra Gotland.

Sena tidningar
Tidningsdistributionen meddelar att från mellersta till norra Gotland är tidningarna en timma sena. De som har brevlådor vid igensnöade småvägar får vänta på tidningen till i morgon.

Inställda skolskjutsar

  • Perssons buss rapporterar att de inte kan köra barnen till Endre skola.
  • Skolbussarna som körs med Fårö busstrafik och Ekströms buss till Slite, Lärbro och Fårösund är också inställda.
  • Tottes bussar som går över Stenkyrka och Martebo kör inte ner de mindre vägarna till Tjuls, Brougns och Pajse.
  • Skogsholms buss över Lokrume till Fole skola och Slite är inställd.

Under morgonen har en personbil fått bärgas efter att ha åkt av vägen och i går kväll var det två. Däremot finns det inga rapporterade trafikolyckor.

Geab rapporterar att det inte varit några strömavbrott heller.

På grund av det hårda vädret försenades färjorna på onsdagseftermiddagen och -kvällen. Turen från Visby till Nynäshamn var försenad en timma. Kvällsbåtarna till samt  och Oskarshamn, med ungefär en timma.

Beredskapen inför det hotande ovädret ser ut så här:

  • Nybergs har ett 30-tal snöröjningsfordon, men kan kalla in fler fordon vid behov. Alla större vägar på Gotland sandas just nu.
  • Destination Gotland räknar med att färjeturerna ska gå enligt tidtabell, men kan behöva dra ner på farten vilket kan innebära mindre förseningar.
  • Även flygtrafiken väntas gå enligt turlista om det inte blir alltför kraftiga ostliga vindar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista