1 av 2
Skattfynd i Alva. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
2 av 2

Plundringsåtal dröjer till nästa år

Åtalet skjuts upp mot de tre män som misstänks för att vara inblandade i skattplundringen i Alva. Alla tre som suttit häktade är nu släppta.

Åklagare Mats Wihlborg säger att utredningen är så omfattande att det kommer att dröja till februari/mars innan det går att väcka åtal.

I dag släpptes också den man som suttit häktad misstänkt för grovt fornminnesbrott. De två övriga männen har redan tidigare försatts på fri fot.

Det var i slutet av oktober som några arkeologer upptäckte flera hundra nygrävda gropar i en åker vid gården Gandarve i Alva, på samma plats där man tidigare hittat en stor silverskatt från 1100-talet. Vid en husrannsaken som egentligen gjordes för ett annat brott hittade polisen sedan arabiska mynt och andra föremål som kan knytas till åkern i Alva. Samtidigt fick polisen tips att ett föremål som såldes på en sajt på nätet kunde kopplas samman med resterna efter grävningarna i Alva.

Det ledde till att övriga män greps och häktas för grovt fornminnesbrott och förberedelse till grovt fornminnesbrott. Mannen som släpptes i dag är även misstänkt för att ha plundrat en åker i Othem. Han sitter också i styrelsen för en auktionsfirma som säljer gamla mynt.

Hur mycket mynt och andra föremål som männen misstänks ha grävt upp är osäkert, men det kan enligt åklagaren handla om föremål värda en halv miljon kronor. Åklagarens misstankar mot männen förstärks också av att man hittat metalldetektorer och gps-er hemma hos männen. Under polisutredningen har det också dykt upp minst tre personer till som misstänks för fornminnesbrott.

Straffet för grovt fornminnesbrott är upp till fyra års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista