Farligt lantbruk hos kommunalråd

Kommunalrådet Lars Thomssons (C) lantbruk i Vänge har flera farliga fel, visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort. De allvarligaste bristerna är att kraftöverföringsaxlar till olika maskiner som drivs med traktorer saknar skydd. Själv säger Thomsson att han välkomnar inspektionen.

Bristerna är enligt arbetsmiljöverket farliga, eftersom det är lätt att fastna i kraftöverföringen när det inte finns skydd. Därför förbjuder arbetsmiljöverket användning av utrustningen från i mars, om felen inte rättas till.

Arbetsmiljöverket arbetar just nu för att minska dödsfall och olyckor inom lantbruket och det var därför de gjorde flera inspektioner på gårdar på ön under hösten. Av de gårdar som arbetsmiljöinspektör Leif Åkerberg besökte var Lars Thomssons gård Nickarve i Vänge den med störst brister.

Lars Thomsson säger själv att han är nöjd med inspektionen, för att den nu leder till förbättringar. När någon kommer utifrån och ser allt med nya ögon, så upptäcker de bristerna.

Eftersom gården sköts av anställda tycker arbetsmiljöinspektör Leif Åkerberg att bristerna är särskilt allvarliga. Och han tycker också att det går att ställa högre på Lars Thomsson som är en av öns ledande politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista