Folktandvården

Bidrag lockar inte unga till vård

Tandvårdbidraget, som infördes av regeringen förra sommaren, har inte gett väntad effekt. Tanken var att det främst skulle locka unga. Men det blev inte någon större ökning av besöken.

Att gå till tandläkaren är kanske inte alltid så lockande och för att få fler att gå infördes därför ett allmänt tandvårdsbidrag med en rabatt på 150 kronor om året. Men de som är upp till 29 år och de som är äldre än 73 år får dubbelt så mycket, alltså 300 kronor per år.

Med nuvarande priser betyder det att ungdomar och äldre kan gå till tandläkaren vartannat år för knappt hundra kronor. Och förhoppningen var också att det här bidraget framförallt skulle locka ungdomar som kanske annars avstår på grund av dålig ekonomi.

En genomgång av hur mycket av tandvårdsbidraget som använts runt om i landet visar att över 20 procent av bidraget inte använts i år. Och förklaringen är alltså att många inte ens känner till att det finns ett bidrag. 

Tandvårdschefen på Gotland, Monica Palmö, hoppas på att mer information ska ge resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista