Stora brister i mobbningsarbete

Nio av tio skolor brister i sitt arbete mot mobbning och kränkande behandling. Det visar uppgifter från Skolinspektionen. På Gotland har man tittat på 48 skolor och 46 av dem fick underkänt.

Det vill säga att de hade brister i sitt förebyggande mobbningsarbete. De skolor som fick godkänt i sitt förebyggande mobbningsarbete är Fårösundsskolan och Fårö förskola.

Tillsynen är gjord 2007/2008 men enligt skolinspektionen visar preliminära siffror för 2009 att det fortfarande ser lika illa ut.

Det som skolorna oftast brister i är att de inte uppdaterar och gör om sin likabehandlingsplan årligen och att eleverna inte får vara tillräckligt delaktiga i arbetet.

Hampus Strömberg som är undervisningsråd på Skolinspektionen tycker att siffrorna är allvarliga eftersom det är bevisat att färre elever mobbas på skolor där man arbetar systematiskt mot mobbning.

Med skolenheter menas att exempelvis Romaskolan kan räknas som två, Förskolan till åk 6 som en enhet och åk 7 till åk 9 som en egen enhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista