Skoldirektör Peter Molin. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland.

Vibble kan få skola

Västerhejde skola kan behöva byggas ut eller FLYTTAS till VIBBLE.
Det framgår av den nya fördjupade översiktsplanen för Visby-området.

Planen sträcker sig 15 år in i framtiden och antogs av kommunfullmäktige på det senaste sammanträdet. Det är om Vibble/Västerhejde-området fortsätter att expandera som som Västerhejde skola behöver byggas ut eller flyttas.

"Mark för en ny skoltomt i Vibbleområdet bör därför säkerställas, står det" i planen. Skoldirektören Peter Molin säger att det i dag inte finns några planer alls - mer än att de under det kommande året skall titta på hur de skall ta tag i frågan.

 Det som behöver studeras är hur "befolkningen utvecklar sig" - hur inflyttningen ser ut och hur generationsväxling sker till yngre barnfamiljer i Västerhejde/Vibble.

I planen "hela Visby" - som sträcker sig fram till 2025, står det att grundskolorna i Visby just nu har en lämplig spridning i förhållande till elevunderlaget och de klarar sannolikt även en ökning av antalet elever de kommande 15 åren.

Men det är svårt att sia om framtiden - och ett lite knepigt arbete väntar barn- och utbildningsförvaltningen.

Skoldirektören Peter Molin säger att de på olika sätt måste ta reda på hur många barn som i framtiden behöver skola i Visby-området. Det är ett framtidsdrag som politikerna klubbade i den nya översiktsplanen för Visby-området. Resonemanget är att en flyttning av Västerhejde skola till Vibble skulle förbättra tillgängligheten i upptagningsområdet.

Skoldirektören Peter Molin säger att det KAN vara ett framtidsscenario - om stadsdelen Visborg växer som planerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista