Kommunens revisorer

Oklart ansvar för psykiskt sjuka

Kommunens revisorer tycker att vårdcentralerna ska ta större ansvar för att ge psykiatrisk hjälp.

Kommunens revisorer föreslår i en rapport att vårdcentralerna ska ta större ansvar för att ge psykiatrisk hjälp, till exempel när det gäller depression och ångest. På så vis skulle psykiatrin få mer resurser till att koncentrera sig på de svårare fallen.

Det hela utgår från att det under många år varit ett problem med patienter som bollats mellan vårdcentralerna och vuxenpsykiatrin, eftersom ansvaret är oklart. 

Orsaken tros delvis vara att det idag finns två möjligheter för den som söker hjälp. Dels att vända sig till sin vårdcentral och dels att söka direkt hos psykiatrin. Lösningen skulle då, enligt kommunens revisorer, vara att vårdcentralerna alltid blir vägen in och att patienterna sedan kan slussas vidare till psykiatrin.

Men det finns ett dilemma med att lämpa över ett större ansvar till vårdcentralerna och det är att det på många håll är svårt med läkarkontinuiteten och att allmänläkare nuförtiden också har ganska kort psykiatri-utbildning.

Därför krävs det att psykiatrin hjälper till att bygga upp kompetensen på vårdcentralerna.

Ett förslag är då att psykiatrikerna ska fungera som ett slags konsulter.Därför föreslår de i en rapport att vårdcentralerna alltid blir vägen in och att patienterna sedan kan slussas vidare till psykiatrin.

På så vis skulle man frigöra resurser inom psykiatrin som då kan koncentrera sig på de svårare fallen.

Ett förslag är då att psykiatrikerna ska fungera som ett slags konsulter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista