Vatten i hundra brunnar undersöks

Någon förbättring av vattenkvalitén på Gotland har just inte gått att se under den tid vattnet har undersökts i den så kallade hundra-undersökningen.

2010 är ett nytt provtagningsår och Bertil Karlsson på miljö- och hälsoskyddskontoret väntar sig ungefär samma resultat i den kommande undersökningen, som i de tidigare.

Förra gången 2005, var 43 av de 100 brunnarna tjänliga med någon anmärkning. Det kan gälla bakterier, kväve eller klorid (salt).

Vart femte år tas prover på dricksvattnet i enskilda vattentäkter, för att kvalitén skall undersökas.

Proverna i den så kallade "100-undersökningen" brukar avslöja både otjänligt vatten och vatten som är tjänligt med anmärkning och har gjorts återkommande under snart tjugo års tid.

1990 var alltså första gången som hundra brunnar valdes slumpmässigt och undersöktes, på jakt efter bakterier, kväve och klorid.

De hundra stickproven kan kanske inte ge en helt representativ bild av hur det är fatt med vattnet i de totalt cirka 10 000 enskilda vattentäkter som finns på Gotland. Men genom att proverna upprepas och återkommer i hundra nya brunnar vart femte år så ökar säkerheten av resultaten med tiden.

2005 var det bakterier i vattnet i 35 av 100 brunnar. Det hittades klorid i vattnet i 27 av brunnarna. Framför allt var det i kustsocknarna som de till och med kunde känna att vattnet smakade salt.

Det fanns kväveföreningar, främst nitrit, i 26 av 100 brunnar. Bertil Karlsson säger att det förstås både kan handla om gödselläckage från jordbruket och de egna avloppsanläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".