1 av 2
2 av 2

Almedalsveckan drar in pengar

Almedalsveckan 2009 beräknas ha dragit in omkring 80 miljoner kronor till näringslivet på Gotland förra året. Det visar en preliminär bedömning som projektledaren Karin Lindvall gjort och som grundar sig på 7 000 besökare som stannar i genomsnitt tre dagar.

Då ingår bland annat lokalhyra, mat och övernattning men inte resorna till och från ön.

Ser man enbart till värdet av den mediabevakning Gotland får så uppskattas den till över 100 miljoner kronor. Och då ingår bara till tryckt media och webb-baserad bevakning, TV och radio ingår till exempel inte.

För Gotlands kommun kostade Almedalsveckan 900 000 kronor förra året. Kommunens kostnader är löner, hyra av bodar och scen samt kostnader för kalendariet.

Högskolan på Gotland har chockhöjt hyrorna inför årets Almedalsvecka. Den lokal som Röda Korset brukar hyra kostade 5 000 kronor för några år sedan. I år har hyran stigit till 98 000 kronor.

-Det är helt vansinnigt. Nu vet jag inte om vi kan vara kvar, säger Göran Wahlqvist, regionchef för Röda Korset Gotland, till Gotlands Allehanda.

Även Försvarsmakten har fått en rejäl hyreshöjning: från cirka 60 000 kronor till 250 000 kronor.

Högskolan motiverar höjningarna med att man tidigare gått back på uthyrningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".