Öns vindkraftverk kan bli till hjälp om det blir strömavbrott vid långvarig kyla. På bilden vindkraftverk i Klintehamn. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

Kylan kan skapa elproblem

Vinterkylan driver upp elförbrukningen i landet, och Svenska kraftnät varnar för att elförsörjningen nu kan bli ansträngd. Men det finns ingen anledning till oro här på ön, säger Anders Öberg som är nätchef på Gotlands energi ab, GEAB.

Men om det skulle bli strömavbrott i södra Sverige så blir även Gotland utan el, eftersom elkabeln hit kommer från Västervik på fastlandet. En kortare tid kan GEAB försörja ön med el genom de reservkraftverk som finns.

Om det skulle bli riktigt kallt även på Gotland, ned mot minus 30 grader och det dessutom är problem med strömförsörjningen från fastlandet så kan det bli svårt. Men Anders Öberg räknar med att det då också blåser en del, och då kan vindkraften bli till hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".