Gutamål kan bli nytt världsarv

Gutamål och gotlandsdricka skulle kunna bli nya världsarv. FN har nämligen börjat på en ny lista som inte handlar om byggnader, utan om kulturarv som traditioner och språk.

Gutamål och gotlandsdricka kan i framtiden kandidera för FN-organet Unesco:s kommande lista över nya immateriella världsarv. Det säger etnolog Annika Nordström på institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

Sedan 1972 har Unesco listat de stora världsarven oftast i form av byggnader. Särskilt afrikanska och asiatiska länder är missnöjda med att Europa fått för många världsarv därför att dom har så många historiska byggnader.

Därför börjar Unesco samla in förslag på icke materiella kulturarv. Argentina och Uruguay har redan föreslagit tango. De baltiska länderna sina sångfestivaler. I Sverige finns den samiska jojken och beredningen av lutfisk.

Institutet för språk och folkminnen i Göteborg föreslås få samordningsansvaret från kulturdepartementet för det nya Unesco-projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".