Fler tog gotlandsbåten 2009

Fjolåret blev ett nytt rekordår för gotlandstrafiken. Drygt 1,6 miljoner resenärer tog båten mellan Gotland och fastlandet. Och det var besökarna som stod för huvuddelen av ökningen.

Antalet resenärer på Destination Gotlands färjor under 2009 ökade med 4,2 procent eller 63 663 fler passagerare till totalt 1 617 907.

Ungefär halva ökningen, drygt 32 000 stod Nynäslinjen för. Men eftersom det är betydligt färre totalt som åker via Oskarshamn så innebär ökningen där på knappt 31 000 passagerare att resandet på den södra linjen ökar mest procentuellt.

Trots ökningen så minskar antalet bussar på färjorna på både norra och södra linjen. Godstransporterna via Nynäshamn minskar också något, samtidig som godset ökar lite via Oskarshamn och totalt blir det en liten minskning av godstransporterna med färjor mellan Gotland och fastlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista