Nysatsning på lammskinnsexport

Inom kort samlas företrädare för 21 gotländska skinnföretag till en arbetsdag då de gemensamt ska staka ut vägen mot ökad export. Satsningen på export av gotländska lammskinn och skinnprodukter är alltså tänkt att ta fart nu.

Exportrådgivare Lennart Grandelius på exportrådet är övertygad om att försäljningen kommer att öka. Han säger att ingen vet exakt hur stor den samlade gotländska exporten är i dag.

"Närområdet är alltid närområdet" säger han och tänker då på Östersjöregionen som första region att sikta på för de gotländska exportörerna.

Men all ökning är intressant tycker Lennart Grandelius och spår att det kan tänkas bli en 20- procentig ökning under det första året och en fördubbling under tre år.

Under hösten har de 21 företagarna haft individuella genomgångar med Exportrådet. På ett arbetsmöte den 18 januari skall de individuella planerna knytas samman till en gemensam satsning på export.

"Mycket engagerade", beskriver Lennart Grandelius de företagare han träffat. De har hyfsat stora förväntningar på resultat, säger han. Han tror också att de inser att exporten inte skjuter i höjden över en natt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista