Nya skalbaggar hittades i somras

Klubbhornsbagge och Skarptandad Barkborre är två skalbaggar som upptäcktes vid en inventering av hotade skalbaggar på Gotland sommaren 2009. Just de två arterna har inte hittats på ön tidigare.

Inventeringen gjordes i första hand för att kontrollera olika hotade skalbaggar som lever på tallar som nyligen dött. Och där hittade man tallgångbagge vid Torsburgen och i Hejnum fann de linjerad plattstumpbagge. Undersökningen bekräftade att Gotland har en rik skalbaggsfauna på döda tallar.

Det var företaget Naturcentrum på västkusten som sökte efter skalbaggar och länsstyrelsen betalade 155.400 kronor för det. Inventeringen genomfördes eftersom de här skalbaggarna är så sällsynta att de är rödlistade och det krävs särskilda åtgärder för att de ska överleva.

Det som kan göras är att ringbarka tallar så att de står kvar och dör för att ge skalbaggar och deras larver nåt att leva på. Tallskogen kan också behöva glesas ut eftersom skalbaggarna vill ha mycket sol, enligt Oskar Kullingsjö på länsstyrelsen som arbetar med att se till att hotade arter trivs på ön. Det kan också leda till fler reservat för att skydda skalbagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".