Nya regler för djursjukvård

Från årsskiftet gäller nya regler för de som arbetar med djursjukvård. En nyhet är att djursjukvårdare kan få egen yrkeslegitimation. Men det innebär också att de kan anmälas till ansvarsnämnd.

Tidigare var det bara veterinärer som kunde ställas till svars för felbehandling av djur. Men i och med att det nu går att bli legitimerad djursjukvårdare, så får veterinärer lära upp dem till att göra enklare rutiningrepp.

Med en skriftlig överenskommelse mellan veterinär och djursjukvårdare så får vårdaren på egen hand göra en del ingrepp, till exempel att kastrera hankatter, och djursjukvårdaren har då själv ansvar för det.

Fram till år 2014 kan de som har praktisk erfarenhet av djursjukvård ansöka om legitimation. Det gäller även sjukvårdspersonal som brukar hjälpa veterinärer, till exempel tandläkare och sjukgymnaster.

Det är statliga Jordbruksverket som har ansvaret för djursjukvårdarnas och veterinärernas legitimationer. På Gotland ska länsstyrelsen se till att outbildade inte arbetar med att vårda djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".