Tiina Mykkänen, Tillväxt Gotland. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Tillväxt Gotland

Mykkänen vill få fler att flytta hit

Kommun vill satsa två miljoner kronor på att fler ska flytta till Gotland. Det handlar framför allt om att locka hit småbarnsföräldrar, studenter och äldre över 55 år som redan har en bostad på Gotland.

Tillväxt Gotland får årligen cirka fem miljoner kronor från Gotlands kommun. Av det fasta, årliga anslaget på 2,4 miljoner går 1,4 miljoner till löner och lokaler åt de tre anställda. Resten används till olika projekt. I år ska projektpengarna alltså satsas på att locka fler att flytta hit.

Det handlar framförallt om att visa upp många goda exempel. Folk som redan flyttat till Gotland ska få vittna om fördelarna med att bo här. Om närheten, ökad fritid, naturen och kulturutbudet.

Tillväxt Gotland vill också locka hit permanentboende med rabatterade resor, gratis bad och att ge alla nyinflyttade en gotländsk fadder.

- Just nu är möjligheterna att locka folk att bosätta sig på Gotland särskilt goda, tror Tiina Mykkänen på Tillväxt Gotland. Lågkonjunkturen har inte drabbat ön särskilt hårt, det finns efterfrågan på kvalificerad arbetskraft, arbetslösheten är låg och det byggs nya bostäder.

På tisdag väntas kommunstyrelsens arbetsutskott ta beslut om pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".