Kommunen betalade Ernmans boende

De gotländska skattebetalarna har fått betala för bland annat fyra boenden åt operastjärnan Malena Ernman, i och med att Gotlands kommun i efterhand gått in och täckt förlusten på 200 000 kronor för 2009 års kammarmusikvecka på Gotland. För arrangören - kulturföreningen Roxy - höll veckan på att sluta med konkurs.


Ordföranden för Roxy, Göran Björnberg, säger att kammarmusikveckan egentligen inte är en kommunal angelägenhet, men han är glad att hans förening gått skadefri ur äventyret.

Kulturföreningen Roxy skulle 2009 för första gången arrangera kammarmusikveckan på Gotland., det musikevenemang som pianisten Staffan Scheja är grundare till och som hålls i Sankt Nicolai ruin i Visby.

Att Roxy dök upp som arrangör bottnar i en sorts uppgörelse kring Roxys producenttjänst. Kommunen skulle ge Roxy en sorts utvecklingsbidrag - till inrättandet av en tjänst som producent - för att stärka Roxys arrangerande roll. Hälften av producenttjänsten skulle bekostas av Statens kulturråd. Det var i den vevan som Roxy fick frågan att arrangera kammarmusikveckan - för det skulle den där producenten också kunna göra.

Göran Björnberg säger i Eter att han har problem att hålla isär moderaten Inger Harlevis roller. Ena stunden har hon uppträtt som styrelseledamot för Kulturdralen - alltså det bolag som vill se till att det ordnas scenkonst i Nicolai ruin - andra stunden är hon ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd. Han tycker att det blir grumligt.

Göran Björnberg säger att Roxy tog sig an kammarmusikveckan "under förutsättning att det ställdes verksamhetsmedel till förfogande" - för att arrangemanget var så stort. Roxys egen ekonomi skulle inte klara att de stod ensamma med allt.

Det är Staffan Scheja som ordnar artisterna - och traditionen bjuder att de får mat och logi under veckan - ibland också med medföljande familj, berättar Göran Björnberg. För gager i traditionell mening är inte kammarmusikveckans själ, säger han. Boendet för Malena Ernman kostade 47 000 kronor, säger han. 

När veckan 2009 skulle summeras stod det klart att den gått back, 217 000 kronor.

De ekonomiska garantier som Roxy behövt - men inte sett till att få ordentligt på pränt i avtal - fanns inte - och det var då kultur- och fritidsförvaltningens chef Lars Danielson nu i december fick underteckna ett beslut som gav Roxy 144 000 kronor som ersättning för sin förlust. Utanför budget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".