Militär vill skjuta ofta på Tofta

Försvarsmakten kommer att lämna in en ny ansökan till länsstyrelsen om att få använda Tofta skjutfält för militär verksamhet vid fler tillfällen än de 95 dagar som tidigare ansökningar gäller.

Det är regeringens beslut ifjol om att placera ett stridsvagnskompani på Tofta och riksdagens beslut att ta bort den allmänna värnplikten som gör att försvarsmakten nu ska söka för fler skjutdagar på Toftafältet.

I tre månader ska försvaret utbilda fast anställda soldater- istället för att ha värnpliktiga, bland annat på Gotland. De första kommer i början av februari.

Men innan det kan bli verksamhet på skjutfältet måste verksamheten miljöprövas av länsstyrelsen. Och idag finns inget tillstånd alls för militär verksamhet på Tofta Skjutfält.

Miljöjuristen Folke Borg vid Försvarsmakten är säker på att det blir ett ja eftersom det handlar om betydligt mindre buller nu, jämfört med när alla regementen var igång på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".