Gotlandsfärjorna påverkar miljön. Foto: Maja Suslin/Scanpix
chalmersforskare

"Rimligt att använda naturgas"

Att kräva att framtidens färjor i Gotlandstrafiken använder flytande naturgas istället för diesel är fullt rimligt. Det tycker forskaren Hulda Winnes som är doktorand i sjöfart och marinteknik på Chalmers tekniska högskola. Hon stödjer därmed Rikstrafikens förslag om tuffare miljökrav på färjorna.

- Det är nog ett bra alternativ till dagens bränsle. Det som är problem med naturgas är infrastrukturen, att det inte finns i alla hamnar.

Rikstrafikens rapport med förslag på hur Gotlandstrafiken ska se ut i framtiden utgår från att påverkan på miljön måste minska och därmed utsläppen från fartygsbränslet.

Ett av förslagen är här att byta bränsle till flytande naturgas, vilket Rikstrafiken bedömer skulle minska växthuseffekten och koldioxidutsläppen med 30 procent. Men den siffran kan vara väl positiv menar Hulda Winnes. För även om det sker en utsläppsminskning, så blir det samtidigt en ökning av metan-gas, som också är en gas som påverkar uppvärmningen och klimatet.

- Nettoeffekten blir inte så stor. Om man ser ur växthuspotential i atmosfären, ger inte naturgas så stor skillnad. 

Men ett byta från diesel till naturgas ger andra goda effekter eftersom det blir mindre utsläpp av kväve och svavel. Och det är det som gör att naturgas är ett bra alternativt bränsle.

- Det är stora fördelar med den ändå.

Men än så länge är det här fortfarnade en ganska ovanlig teknik som används av få fartyg och dessutom är det idag bara Nynäshamn som har tankställe för flytande naturgas. Så det krävs en hel del investeringar, både i nya fartyg och nya tankställen.

- Sedan ska man inte glömma att det är ett fossilt bränsle. Men har man infrastrukturen på plats kan man eventuellt ersätta den med biogas, om den skulle finnas i stora mängder i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".