P18:s stabshus 2005, dit Gotlands kommun nu flyttar in. Arkivfoto: Lasse Ahnell/SR Gotland.

FP vill ha Gotlandsbrigad åter

Folkpartiledaren Jan Björklund vill stärka det svenska försvaret och återuppsätta Gotlandsbrigaden, framför allt eftersom utvecklingen i Ryssland är oroande.

I dag skriver Jan Björklund tillsammans med Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson och Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman på  debattsida att Folkpartiledningen snart föreslås besluta om ett nytt försvarspolitiskt program.

I programmet tänker de föreslå att Gotlandsbrigaden återuppsätts, något som Björklund tidigare uttalat. Det svenska försvarets förmåga att verka i Östersjöområdet har, enligt folkpartisterna, skalats ned för länge och för långt.

Folkpartiet vill också att Visbykorvetterna färdigställs,att armén organiseras i fem brigader med en reserv som kan snabbmobiliseras, att avvecklingen av moderna stridsfordon stoppas och att dagens antal Gripen-flygplan bibehålls och moderniseras.

Folkpartisterna skriver att de inser att de ökade ambitionerna kan kosta pengar, men säger sig vara beredda att fatta beslut om det under nästa mandatperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".