Vårdcentralen Visborg. Foto: SR Gotland

Sänkta krav på vårdcentraler

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gotlands kommun sänker kraven på hur många besök vårdcentralerna ska ha, efter en omröstning vid måndagens sammanträde.

Enligt ett tidigare avtal ska de personer som är listade på vårdcentralerna göra hälften av sina läkarbesök där, och alltså inte gå till exempelvis lasarettet.

Om vårdcentralen klarade den så kallade täckningsgraden för 2009 skulle de få en bonus, men om man inte klarade det skulle man istället få betala en avgift.

Nämnden väljer nu att sänka kravet från 50 procent till 47 procent och dessutom ta bort straffavgiften för de vårdcentraler som inte klarade kravet.

Med de nya sänkta kraven får Visborg vårdcentral 700 000 kronor i bonus och de andra slipper alltså att betala.

Nämnden var oenig i sitt beslut och Åke Svensson, socialdemokraterna, säger att det är negativt att kommunen bryter ett ingånget avtal och sänker ambitionsnivån. Dessutom säger han att det blir en kostnad för en redan ansträngd sjukvårdsbudget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".