1 av 2
Regina Göbel
2 av 2
Visby lasarett

Läkare kritiserar jourarbete

Läkarföreningen på Gotland är kritisk till att personalen inte fått medverka när det gäller översynen av läkarnas jourer.

Den rapport med besparingsförslag som lämnats är därför delvis orealistisk, anser Regina Göbel som är ordförande i läkarföreningen.

Rapporten, som presenterades nu i januari, bygger på en översyn av läkarnas jourarbete som gjordes i höstas. Rapporten ger bland annat förslag på att vissa kliniker inte ska få ha egen jourverksamhet på nätter och helger. Istället ska jouren skötas av en annan klinik.

På så vis får medicinkliniken ansvara för infektionsklinikens jourer, medan kirurgkliniken får ansvara för ortopediska klinikens jourer och dessutom ta över öronklinikens jourer.

Regina Göbel ser en fara i det här, eftersom specialistkompetensen inom flera områden då försvinner nattetid och helger. Speciellt oroliga är öronläkarna för om det kommer in patienter med akut blödning.

Tanken med minskad jourtjänstgöring är att det ska leda till att fler specialistläkare kan vara på plats dagtid och att det därmed behövs färre läkare totalt sett.

En idé är att ta vara på de läkarstudenter som precis avslutat sin AT -tjänstgöring och låta dem jobba som akutläkare, vilket skulle bli billigare än dagens specialistläkare.

Beslut om den nya läkarorganisationen ska tas den 10 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".