Christer Lundin oroas över landsbygdsbibliotekens framtid

Två biblioteksfilialer i farozonen

Det finns risk för att ett par gotländska biblioteksfilialer måste läggas ner när kulturen skall spara  nästa år. Fem miljoner kronor ska sparas på kultur- och fritidsområdet år 2011 och Christer Lundin, som är chef för öns landsbygdsbibliotek,  säger 600 000 kronor av den besparingen måste tas från hans området.

Christer Lundin har fått ett uppdrag av kultur- och fritidsnämnden att titta över filialstrukturen för biblioteken.

Christer Lundin säger att om hans verksamhet skall ta "sin del" av hela besparingen så handlar det om 600 000 kronor och  "då är vi nere på filialstrukturen" säger han.

Om det blir en åtstramning med det beloppet så räcker det inte att lägga ned ett enda bibliotek, utan då måste två försvinna, säger han. Det blir det frågan om att lägga ner två bibliotek av den storlek som finns i Burgsvik, Garda, Havdhem eller Lärbro för att kunna spara 600 000.

Att lägga ned de absolut minsta biblioteken skulle vara meningslöst, eftersom det inte skulle ge den önskade besparingen, säger han och betonar att allt förstås handlar om att det är politiska beslut som måste fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".