Var tredje företag får inte kredit

Företagens kreditvärdighet försämras allt mer. För nästan en tredjedel av landets aktiebolag är det i princip omöjligt att låna pengar. Den högsta andelen ej kreditvärdiga företag finns på Gotland, uppger TT.

Vid årsskiftet fanns det 85 059 svenska aktiebolag som inte var kreditvärdiga. Det är en ökning med 9,4 procent på ett år och innebär att var tredje aktiebolag har "skräpstatus", enligt kreditvärderingsbolaget Soliditet, som sammanställt statistiken.

-För 29 procent av alla Sveriges aktiebolag är det i dag i princip omöjligt att låna pengar oavsett om lånen ska gå till investeringar eller för att överbrygga lågkonjunkturen, säger Krister Jörlén, vd för Soliditet till TT.

Ökningen av antalet företag som saknar kreditvärdighet är störst i Jönköpings län, följt av Gotland och Västernorrland.

-I Jönköpings län finns bland annat många underleverantörer och småindustrier som är hårt drabbade, säger Krister Jörlén.

-Där finns många underleverantörer till exportindustrin och inte minst till fordonstillverkarna.

Andra län som haft en kraftig ökning är Gotland, Västernorrland och Kronoberg. De län som haft minst ökning av icke kreditvärdiga bolag är Västmanland, Blekinge och Stockholm.

Hotell- och restaurangbranschen ligger allra sämst till. Där är varannat bolag inte kreditvärdigt.

-Men det ser också mycket dystert ut för bolag i finansbranschen, säger Krister Jörlén.

-När kunderna får betalningsproblem slår det hårt mot bolagen.

Enligt Soliditet riskerar många bolag att gå i konkurs i år.

-Av de företag som för ett år sedan fick kreditbetyget C, lägsta betyget, har tio procent gått i konkurs. Därför är det mycket illavarslande att antalet bolag med betyget C ökat med nästan 4 000 på ett år. Det pekar mot fler konkurser i år, säger Krister Jörlén. (CG Ström/TT)

FÖRETAGENS KREDITVÄRDIGHET

Den högsta andelen ej kreditvärdiga företag finns på Gotland med 31,6 procent följt av Stockholm med 31,4 procent och Skåne med 30,8 procent.

Av de olika branscherna är hälften av hotell- och restaurangföretagen i landet ej kreditvärdiga.

Största ökningen av ej kreditvärdiga företag skedde under förra året i Jönköping län, 16,1 procent, Gotland 15,3 procent och Västernorrland 14,9 procent. 

Källa: Soliditet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".