Företagarna vill permanenta rot

Det senaste halvåret har staten betalat ut över 26 miljoner kronor i avdrag för olika hantverkartjänster och hushållsnära tjänster på Gotland. Nu vill Företagarna att de tillfälliga avdragen ska få finnas kvar permanent, eftersom de tycker att avdragen är en ren vinstaffär för staten som ger arbetstillfällen.

Enligt Skatteverket har det på Gotland gjorts 3 452 så kallade rot- och rutavdrag. Rotavdrag är hantverkartjänster och rutavdrag är hushållsnära tjänster. Staten betalar ut hälften av pengarna för utfört arbete när den som gjort arbetet lämnar in fakturan till skatteverket.

Enligt Företagarna får staten för varje utbetald krona tillbaka mellan en och femtio och två kronor, till följd av minskade kostnader för arbetslöshet, samt mer skatte- och momsintäkter. Nu vill Företagarna ha kvar rot- och rut-avdragen även när konjunkturen vänder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".