hemse och roma

Ny ägare till landsbygdsapotek

Den 15 mars tar apotekskedjan Apoteksgruppen över bland andra apoteken i Roma och i Hemse.

Sammanlagt ska Apoteksgruppen den 15 mars ta över 150 apotek över hela landet, som sedan ska drivas av lokala småföretagare och entreprenörer, med en gemensam serviceorganisation. Apoteksgruppen, som ägs av staten, ska erbjuda delfinansiering och kvarstå som minoritetsägare till småföretagarapoteken inom en överskådlig tid.

– Nu är organisationen på plats som ska ge professionell support till apoteksägare som vill förverkliga sina affärsidéer, säger Apoteksgruppens tillträdande vd Jens Sandström.

Däremot är det inte klart vilka egenföretagare som blir de 150 enskilda apotekens ägare. Den 12 februari ska buden på apoteken vara inlämnade och först efter halvårsskiftet ska apoteken lämnas över. Tills dess drivs apoteken vidare av Apoteksgruppen. Vilka egenföretagare som får köpa apoteken offentliggörs successivt.

Sedan tidigare är det klart att Kronans droghandel under året ska ta över apoteken i Klintehamn, Slite och på Skarphäll i Visby. Kronans droghandel ägs av sjukvårdsgrossisten Oriola och Kooperativa förbundet, som driver Coop.

Apoteket på Visby lasarett och apoteket på Östercentrum i Visby ägs fortfarande av Apoteket AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".