Motstånd mot vindkraft på Mästermyr

Gotlands Ornitologiska förening är kritisk till Vattenfalls planer på att sätta upp tio vindkraftverk på Mästermyr. Området är direkt olämpligt för vindkraft eftersom det är en viktig fågellokal för häckande, rastande och flyttande fåglar, skriver föreningen till länsstyrelsen.

Det är statliga Vattenfall som totalt planerar för 40 vindkraftverk på Mästermyr, som ligger mellan Hemse och Silte. Området är klassat som riksintresse för vindkraften men protesterna mot planerna har trots det varit kraftigt. I en första omgång söker Vattenfall tillstånd till tio verk.

Försvaret säger ja till tre av verken, då en väderradar kan slås ut om fler verk byggs. Gotlands Ornitologiska förening tror att det är av ren taktik som Vattenfall i första hand söker för tio verk och inte alla fyrtio. Det är en synpunkt som även föreningen Värna det gotländska kulturlandskapet för fram. Har man väl fått tillstånd till några verk, är det svårare att säga nej sedan, hävdar de.

Mästermyr är viktig fågellokal, och ligger inom en viktig sträckled för arktiska fågelarter, skriver Ornitologiska föreningen. Vattenfall lovar en fågelundersökning, men först efter det att de fått bygga Etapp 1, vilket föreningen är kritisk emot. En sån undersökning ska göras före en utbyggnad, tycker de.

Om ändå Vattenfall skulle få miljötillstånd för verken, kräver ornitoligska föreningen att det måste finnas en gräns för hur mycket fågellivet påverkas, exempelvis att vindkraftsparken måste stängas om det lokala örnbeståndet minskar med 25 procent, jämfört med nivån 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".