Avslöjande om farligt avfall i Östersjön

Ryssland misstänks ha dumpat stora mängder kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i Östersjön så sent som på 1990-talet. Dumpningen ska ha skett i havet mellan Liepaja i Lettland och Gotlands södra udde, öster om den nu planerade gasledningen, rapporterade SvT:s program Uppdrag granskning.

Dåvarande utrikesministern Anna Lindh ska ha fått information om dumpningen och ville undersöka detta närmare. Det visade sig inte vara så lätt, eftersom det inte fanns några exakta uppgifter om var dumpningen skulle ha skett och att det naturligtvis var en internationellt politiskt känslig fråga. Därför skedde skedde inga efterforskningar från svensk sida.

Gotlands moderate riksdagsledamot Rolf K Nilsson har för något år sen själv fått tips om att något sådant här skulle ha hänt, men lyckades aldrig få uppgifterna bekräftade.

- Det viktigaste nu är inte att hitta en syndabock. Det viktigaste är att lokalisera var de dumpade tunnorna ligger och identifiera dess innehåll, säger Rolf K Nilsson, som tycker att det är en gemensam angelägenhet för alla östersjöländerna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".