LRF

Gotland bör vara med i skogsförsök

Inom LRF på Gotland är besvikelsen stor över att Gotland inte blev ett av fem försöksområden för hur värdefull natur skall skyddas. LRF Gotland och Mellanskog skriver därför till regeringen och begär att försöket skall utökas med ett område - Gotland.

Försöket går ut på att skogsägare frivilligt avsätter skog som skall skyddas. Frivilligheten skall alltså testas som komplement till hur skyddade marker i dag tas ut. "Komet-metoden" kallas försöket.

Bakgrunden till LRF Gotlands och Mellanskogs protest och skrivelse till regeringen är att regeringen under fjolåret gav Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att utse fem försöksområden där Komet-metoden under fem år skall prövas.

Anna Törnfelt som är ordförande för LRF Gotland säger i ett pressmeddelande att det är mycket angeläget för gotländska skogsägare att de kan få pröva detta, eftersom Gotland har så stor andel privatägd skogsmark och andel skyddsvärda marker.

Hon anser, tillsammans med Lars Olsson, ordförande för Mellanskog Gotland, att de inte fått någon motivering till varför Gotland inte platsade, från de tre myndigheter som hade uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista