Fartyget med de tappade containrarna. Foto: Kustbevakningen/Scanpix

Spaning efter containrar avbruten

Kustbevakningen har avslutat sökningen efter de containrar som ett fartyg tappade i farvattnen mellan Gotland och Öland i helgen. Efterspaningen var resultatlös.

-Vi är ganska säkra på att containrarna har sjunkit till botten. Det gör att de är väldigt svåra att hitta och än svårare att bärga om vi skulle hitta dem eftersom det är så pass djupt, säger Fredrik Eriksson, vakthavande befäl vid Kustbevakningens södra region, till TT.

Det mest troliga är att containrarna sjunkit och ligger på mellan 70 och 100 meters djup och kan därmed bli både svåra och dyra att bärga.

En av containrarna innehöll drygt fem ton av desinfektionsmedlet Vantocil som är skadligt för den marina miljön. Medlet var förpackat i dunkar inne i containern. Containrarna innehöll också drygt åtta ton av ett ämne som klassas som miljöfarligt och sex ton av ett brandfarligt ämne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".