Fjaugen riskerar vite på 660 000

Fastighetsaktiebolaget Fjaugen riskerar att få betala 660 000 kronor i vite till Gotlands kommun. Detta för att inte ha följt det avtal som bolaget ingått med kommunen om att bygga på ett par tomter i Visby.

Det var 2006 som kommunen träffade avtal om markanvisning av del av Visby Artilleriet med Fjaugen Fastighetsaktiebolag, för en tomt och Lidl Sverige KB för en annan tomt.

De båda tomterna såldes senare till Fjaugen för knappt 2,9 miljoner kronor. Det var i det köpeavtalet som kommunen skrev in att det skulle kosta köparen att inte fullgöra avtalet om att bygga.

Enligt avtalet med kommunen skulle det senast utgången av 2009 ha uppförts en nybyggnad, till ett värde av minst 3,3 miljoner. Annars skulle ett vite på 660 000 falla ut.

I oktober ansökte Fjaugen Fastighetsaktiebolag om anstånd till utgången av 2011 med att få bygga och hänvisade till lågkonjunkturen. Tekniska förvaltningen tyckte att det var en rimlig begäran och gick med på det.

Nu föreslås kommunledningen säga nej till bolagets begäran att få anstånd med att bygga i Visby. Det skulle alltså betyda att avtalet gäller och kommunen inkasserar vitesbeloppet.
Det motiveras att "en eftergift vore att jämställa med ett otillåtet stöd".

Regiondirektör Bo Dahllöf säger till Radio Gotland att kommunen också är rädd för att attraktiva tomter blir stående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".