Martina Pierrou Bäckman, drabbades av den ovanliga sjukdomen HUS.

Ovanlig sjukdom upptäckt

Ett fall av den mycket ovanliga sjukdomen HUS, hemolytiskt-uremiskt syndrom, som är en följdsjukdom av E-coli bakterien Ehec, har upptäckts på Gotland. Bara fem fall upptäcks per år i Sverige och Martina Pierrou Bäckman från Visby är en av dem som drabbats.

Det började med magont som blev värre och när hon till slut las in på Visby lasarett var hon knappt vid medvetande.

HUS kan i vissa fall ha en dödlig utgång och för vissa drabbade slutar njurarna att fungera helt och dialys kan behövas. Men för Martina Pierrou Bäckman blev tillståndet bättre efter några dagar med dropp och blodtransfusion och läkarna tror att hon kommer att bli helt återställd.

Ehec-bakterier, som finns naturligt hos vissa kor, smittas främst genom direkt kontakt med djuren eller genom kött, opastöriserad mjölk eller osköljda grönsaker som alltså kan innehålla spår av koavföring. Symptomen är främst blodig diarré, men även andra former av blödningar och i vissa fall kräkningar.

Det är ovanligt att människor smittas på Gotland och under 2000 -talet har bara tre fall konstaterats och såvitt smittskyddsläkare Sven Blomqkvist vet så har inget fall av HUS förekommit på Gotland tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".