Bokslut 2009

Gotlands kommun tappade 83 miljoner

Finanskrisen har bidragit till att Gotlands kommun tappade 83 miljoner kronor i minskade skatteintäkter och utjämningsbidrag. Det framgår av bokslutskommunikén för 2009.

Trots det gör kommunen ett positivt resultat på 32 miljoner för förra året. Men i det resultatet ingår vinster från försäljning av fastigheter med samma belopp.

Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius, centern, tycker att kommunen gör "ett mycket starkt bokslut med de förutsättningar som varit".

Alla nämnder utom tre har klarat sin verksamhet inom sina ekonomiska ramar. Det är hälso- och sjukvårdsnämnden, folkhögskolan och byggnadsnämnden som redovisar minussiffror. För vården, som vi berättat, 39 miljoner kronor back.

Under 2009 har kommunen minskat sin personal med 366 personer. Årets positiva resultat betyder inte att krisen är över. Konjunkturen verkar nu ha vänt uppåt. men det dröjer troligtvis flera år innan detta slår igenom i skatteunderlaget.

- Nyckeln till en positiv ekonomisk utveckling är att fler kommer i sysselsättning och att befolkningen fortsätter att öka, säger Eva Nypelius i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".